суботу, 12 квітня 2014 р.

Гра в бережливе виробництво: Новий погляд на звичні речі

Як підвищити конкурентоспроможність підприємства при мінімальних затратах?

Вирішенню цього завдання сьогодні сприяє один з найбільш новаторських підходів до менеджменту - бережливе виробництво (Lean Production), основу якого складають принципи виробничої системи компанії Toyota (Toyota Production System).
Ідеї і методи бережливого виробництва направлені на виявлення і усунення всіх видів виробничих втрат, зміни культури управління підприємством, а також системи ціннісної орієнтації співробітників. Робота за принципами бережливого виробництва дозволяє компаніям різних галузей домагатися операційної досконалості.
Принципи та інструменти бережливого виробництва універсальні, вони можуть застосовуватися компаніями будь-якого розміру і будь-якої галузі.

Творець бережливого виробництва Таїті Оно ропочав перші досліди з оптимізації виробництва ще у 1950-х роках. У ті післявоєнні часи Японія лежала в руїнах і країні потрібні були нові автомобілі. Але проблема полягала у тому, що попит був не настільки великий, щоб виправдати закупівлю потужної виробничої лінії, на кшталт Ford. Потрібно було багато різних видів автомобілів (легкові, мало-і середньотонажні вантажівки тощо), але попит на конкретний вид машин був невеликий. Японцям довелося вчитися ефективно працювати, створюючи багато різних моделей в умовах невисокого попиту на кожну модель. Таке завдання до них не вирішував ніхто, оскільки ефективність розумілася виключно у термінах масового виробництва. Власне, звідси і народився термін lean, який за кухлем пива придумав Джон Крафчик, один з американських консультантів. Адже як ще назвати систему, яка здатна ефективно створювати багато видів продукції при низьких питомих витратах? Lean, тобто «ощадливе».
Таїті Оно писав, що виробнича система Toyota стоїть на двох «китах»: системі дзідока і Точно в термін (just-in-time). Дзідока означає «витягування» — тобто ідея, за якою наступна виробнича стадія запитує потрібні вироби з попередньої, а поки цього не сталося, нічого не виробляється. Згодом консультанти виділили в концепції бережливого виробництва множину елементів, кожний з яких представляє собою певний метод, а деякі (наприклад кайдзен) самі претендують на статус концепції:
  • Система TPM (Total Productive Maintenance) - загальний догляд за обладнанням.
  • Система 5S (сортуйте, дотримуйтесь порядку, тримайте в чистоті, стандартизуйте, вдосконалюйте).
  • Швидке переналагодження SMED (Single-Minute Exchange of Dies (буквально «швидка зміна прес-форм» - переналагодження / переоснащення обладнання менш ніж за 10 хвилин). Переналагодження в один дотик (One-touch setup) - варіант SMED, але час переналагодження вже вимірюється одиницями хвилин, тобто не більше 9).
  • Кайдзен (kaizen) - безперервне вдосконалення.
  • Гемба кайдзен - безперервне вдосконалення на місці створення доданої вартості.
  • Системи витягування, канбан - продукція «витягується» з боку замовника, а не «штовхається» виробником. Інформування попередньої виробничої стадії про те, що потрібно починати роботу;
  • Точно в термін (just-in-time) - система синхронізації передачі продукту з одної виробничої стадії на іншу за допомогою карток канбан. Комплектуючі повинні передаватися на наступну стадію тільки тоді, коли це потрібно, і ні на хвилину раніше.
  • «Poka-yoke» («захист від помилок», «захист від дурня») - метод запобігання помилок - спеціальний пристрій або метод, завдяки якому дефекти просто не можуть з'явитися.

Відправна точка бережливого виробництва — цінність для споживача. Отже, все, що не додає цінності для споживача, з точки зору ощадливого виробництва, класифікується як втрати, і має бути усунене.
7 видів втрат:
  • Втрати через перевиробництво;
  • Втрати часу через очікування;
  • Втрати при непотрібному транспортуванні;
  • Втрати через зайві етапи обробки;
  • Втрати через зайві запаси;
  • Втрати через непотрібні переміщення;
  • Втрати через випуск дефектної продукції.
Згодом було додано ще один тип:
  • Проектування товарів, які не відповідають потребам споживачів.
Джеффрі Лайкер, який разом з Джимом Вумеком і Деніелом Джонсом активно досліджував виробничий досвід Тойоти, вказав у книзі «Дао Toyota» восьмий вид втрат:
  • Нереалізований творчий потенціал співробітників. Втрати часу, ідей, навичок, можливостей удосконалення та набуття досвіду через неуважне ставлення до співробітників, яких вам ніколи вислухати.
5 принципів:
  1. Визначити цінність конкретного продукту.
  2. Визначити потік створення цінності для цього продукту.
  3. Забезпечити безперервне (протягом всього потоку) створення цінності продукту.
  4. Дозволити споживачеві витягати продукт.
  5. Прагнути досконалості.

Корисно почитати: 
Lean Thinking
Бережливое производство 
Как избавиться от потерь и добиться процветания вашей компании
Джеймс Вумек, Дэниел Джонс

Автори одні з перших виконали величезну роботу, щоб зібрати інформацію про принципи і техніки впровадження бережливого виробництва. І ця книга входить в число кращих. Насамперед тому, що має практичну спрямованість. В ній дійсно багато корисних прикладів з практики різних компаній. І незважаючи на те, що насамперед це виробнича система, принципи, викладені у ній, досить легко застосовувати й у сфері, не пов'язаній з виробництвом.
детальніше


Основы бережливого производства
Путеводитель по самой эффективной в мире системе производства

Паскаль Деннис

Паскаль Денніс довгий час практикував методи бережливого виробництва в цехах компанії Toyota. Тому в своїй книзі він розкриває систему виробництва Toyota в цілому і допомагає розібратися в факторах, що роблять її живою і дієвою. Це друге видання (перше вийшло понад півстоліття тому) розширене і доповнене інформацією про участь робітників у вдосконаленні виробничого процесу, про "філософію виробництва", потоки вартості, застосування деревоподібної діаграми планування і реалізації, метод "п'яти "чому"" і його використання.
детальніше


Производственная система Тойоты
Уходя от массового производства

Тайити Оно

Книга написана автором виробничої системи Тойоти та засновником концепції бережливого виробництва. Якщо ви нічого не знаєте про систему «just intime», то ця книга стане для вас вступом. Якщо ви експерт в даній галузі, то зможете побачити більше і піднятися на наступний рівень. Якщо ви вивчали культуру японського менеджменту, то відкриєте для себе багато нового...
детальніше


Сиртаки по-японски
О производствнной системе Тойоты и не только

Паскаль Деннис

Визнана кращою книгою про бережливе виробництво, нагороджена Shingoprize - "нобелівською премією у виробництві".
Вдалий мікс такої популярної теми, як секрети виробничої системи Тойоти, і такого легкого для сприйняття жанру, як роман. Тут простежується чіткий взаємозв'язок, як поступово змінюються уявлення про виробництво у керівників і майстрів, і одночасно з цим відбуваються реальні поліпшення в компанії... Як в безвихідній, здавалося б, ситуації робиться перший важкий крок і як через місяці напруженої роботи співробітники підхоплюють ці ідеї, удосконалюючи їх і навчаючи цехових колег.

детальніше

Lean Tools
Инструменты бережливого производства

Мини-руководство по внедрению методик бережливого производства
Майкл Вэйдер

"Деякі прості інструменти залишаються без уваги через бажання впровадити найновіші і найкращі системи. Не помиляйтеся! Старі інструменти діють і по цей день, і вони можуть допомогти організаціям спростити виробничі процеси і знизити собівартість продукції". Майкл Вэйдер
Ця книга - концентрат усіх головних конструктивів і тез, отриманих при впровадженні системи Lean production. Це і організація робочого місця, планування виробничих площ, логістики, бухгалтерії і всіх інших підрозділів. Якщо Ви тільки збираєтеся запровадити систему бережливого виробництва, то це книжечка для Вас.

детальніше

Lean Soluions
Продажа товаров и услуг по методу бережливого производства

Джеймс Вумек, Дэниел Джонс

Післяпродажне обслуговування є не менш, якщо не більш важливим як для підтримки престижу компанії, так і для утримання та лояльності клієнтів, ніж випуск якісного товару і його успішний продаж покупцеві. "Фактично нам потрібно об'єднати в голові два поняття: образ наших думок і дій як споживачів і наші власні дії як менеджерів компаній".
детальніше
Бережливое производство плюс шесть сигм в сфере услуг
Майкл Джордж


Чи можна поєднати принцип безперервного вдосконалення, закладений в бережливому виробництві, і жорстку систему управління проектами, властиву підходу шести сигм? Майкл Джордж докладно розповідає про особливості застосування цієї методики в сервісних організаціях і наводить приклади з практики реальних компаній зі сфери послуг.
І в цьому сенсі книга має значну цінність для тих, хто працює у цій сфері. Якщо ви готові продиратися через незнайомі визначення, через опис методів, які складно застосувати в нашій сучасній дійсності, якщо перед вами стоїть завдання підвищення ефективності підприємства сфери послуг (незалежно від того, чим воно займається - фінансовими, медичними послугами, або взагалі є органом державного управління), то ця книга для вас, ви обов'язково отримаєте користь від її прочитання.
 детальніше
Новая цель. Как объединить бережливое производство, шесть сигм и теорию ограничений 
Джеф Кокс, Ди Джейкоб, Сьюзан Бергланд 
Культові управлінські методики - "шість сигм" і "теорія обмежень" (TOC) успішно доводять свою ефективність вже два десятки років, а знамените "бережливе виробництво" цілих п'ятдесят!
Але що робити, якщо у вашій ситуації жодна з цих методик не працює? Можливо, варто створити на їх основі щось нове. Саме так вчинили в інституті Голдратта, розробника ТОС і автора бестселера "Цель". У його стінах створили нову методику "Velocity" ("швидкість"), що об'єднала кращі елементи Lean Six Sigma та TOC.
І написали бізнес-роман, в якому простою і зрозумілою мовою пояснили основні положення і принципи LSS, TOC і Velocity на прикладі управління конкретним високотехнологічним підприємством.
 детальніше

Бережливый офис. Устранение потерь времени и денег
Дон Тэппинг, Энн Данн
Складно повірити в те, що "совкове" мислення коли-небудь зникне з нашого життя і, зокрема, сфери обслуговування. Але якщо всі як один прочитають цю книгу і навчать її постулатів своїх співробітників, наше життя стане набагато простіше і комфортніше.
Ви дізнаєтеся, як за допомогою таких ощадливих методів, як «just inime», кайдзен, 5S, складання карти потоку створення цінності та інших навести порядок в офісі, збільшити продуктивність праці, підвищити швидкість обробки замовлень і задоволеність клієнтів...
детальніше

Використовуйте найкращі інструменти для розвитку свого бізнесу!

Успіхів,
Леся Петренко
головний натхненник книгарні Leole Book
 та видавництва Leole Publisher


Немає коментарів:

Дописати коментар